Jak zjistit, co je to za brouka?
V domácnosti nás mohou nemile překvapit nejrůznější hosté. A mezi nimi najdeme například brouky, kteří se do interiéru dostanou mnohdy i přes pevné okenní rámy, sítě proti hmyzu nebo škvíry, které nedokážeme všechny ucpat, protože nevíme, kde přesně jsou. V nejlepším případě byste měli udržovat svou domácnost dostatečně čistou, a to čistou od všech škůdců, znehodnocených potravin a také bakterií. Pokud se vám však doma přece jenom objeví nějaký brouček, pojďme si říct, jak zjistit, co to za brouka vlastně je.
Jak poznat štěnici
Jedním z nejhorších společníků jsou štěnice. Broučci, po kterých vám po těle vyběhnout červené svědivé pupínky (tedy pokud vás kousnou). Nejsou to zrovna štípance od komára, i když to připomínají, ale mluvíme spíše o menších červených tečkách, které se vám na těle objeví.
Štěnice jsou drobné hnědé, bez křídel a také se živí naší krví. I proto na ně narazíme hlavně v posteli, ale také se ukrývají pod kobercem nebo ve škvírách. Je opravdu klíčové, abyste se jich zbavovali pomocí odborného zásadu. Deratizéři jsou oproti štěnicím vítanými hosty.
Jak poznat švába
Zploštělé tělo, výrazná tykadla – přesně to jsou specifické znaky švába, který má hnědé až hnědočerné zbarvení. Nejčastěji se s nimi setkáte na vlhkých místech, konkrétně v blízkosti zdrojů potravin. Švábi se tak mohou octnout v kuchyni, koupelně nebo ve spíži či komoře.
I když nejsou příliš zdraví škodlivé značně znehodnocují potraviny a plodí choroboplodné zárodky, které mohou být rizikem. Kromě toho povzbuzují zrod bakterií a roztočů a také produkují přílišný zápach.
Jak poznat moly
Mezi častými a nechtěnými společníky najdeme také moly. Potravinoví moli se vyskytují v kuchyni a svým trusem velmi často znehodnocují potraviny (hlavně sypké ingredience, jako jsou mouka, luštěniny). Napadnout však mohou všemi milované sušenky.
Moli nám však nedávají pokoj ani v šatních skříních, kde mohou přebývat jejich bratři. Od kuchyňských molů se ti šatní trochu liší, ovšem i zde platí, že milují vlhko a pokojovou teplotu. Obvykle se nahází v záhybech oblečení a také v nevětraných prostorách.