Je med skutečně zdravý?
Přírodní sladidlo, které se zvýšením popularity zdravého stravování přišlo znovu do módy, se zároveň nachází na jazyku mnoha zlých jazyků. Ti tvrdí, že med, který si běžně přidáváme do čaje, ovesných kaší, buchet nebo jinam, není zdraví prospěšný, jak se o něm léta tvrdí. Jenže je toto opravdu ověřený fakt, nebo jen výmysl, který se šíří mezi lidmi jako lavina?
Sladilo, které zdraví miluje
Zlí jazykové však vypouští, alespoň podle lékařů a odborníků, mylnou domněnku. Už od dob, kdy světu vládlo lidové léčitelství, se ví, že přírodní sladilo, ať už hovoříme o včelím medu nebo květovém medu, obsahuje řadu minerálních látek a je tou první pomocí při léčbě nachlazení i přechodných a často velmi nepříjemných chřipek.
Pokud bychom se nad obsahem medu měli pozastavit, řekli bychom, že jeho součástí jsou nejen bílkoviny a vláknina, ale také z minerálních látek i draslík, fosfor, železo, vápník či sodík. A samozřejmě nechybí ani vitamíny, konkrétně vitamín C vytvářející z imunity pevné rytířské brnění, a vitamíny A, B, E, H nebo K.
Proti horečce i pro stabilní tlak
Díky jedinečnému složení, které je tedy plné jak minerálních látek, tak vitamínů, med dokáže efektivně a velmi rychle snížit horečku. I proto je využívaný při chřipkách nebo podobných zákeřných nemocech. Dokonce se doporučuje med konzumovat už jen v rámci prevence, přece jenom působí i protizánětlivě a posiluje oběhovou soustavu celkově.
Domnívat se, že med působí jen vnitřně, je však mylné. Stejně jako výše uvedená domněnka zlých jazyků, kteří se snaží med poškodit. Toto přírodní sladidlo má totiž pozitivní dopad i na tlak a pokožku, reguluje i hladinu cholesterolu v krvi (což je důležité, protože právě vysoký špatný cholesterol zvyšuje pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění).